Husstøvmider

Tillader du husmide-inficeret
luftkvalitet i din bolig?

Husstøvmider – en luftbåren og risikobetonet gæst i hjemmet

Husstøvmider – ofte kaldet støvmider eller husmider – er en del af spindlerfamilien. De er derfor tæt relateret til diverse edderkoppearter, mosskorpioner og skovflåter.

Husstøvmiden har otte ben. Den er mellem 0.1-0.6 mm lang. Den er oftest gennemsigtig, hvid eller meget bleg, hvorfor vi sjældent kan se den med det blotte øje. Og så består den af 70-75 % vand.

Miderne lever af skæl fra mennesker og dyr. Faktisk kan ét gram skæl fra dig eller dit kæledyr tilfredsstille tusindvis af mider i mange måneder. Dertil kommer, at hunnerne lægger mellem 40 og 80 æg i løbet af deres levetid; en levetid, der ellers kun lyder på tre til fem måneder for en husmide.

Husmiden er hverken giftig eller bideglad – sammenlignet med dens til tider farlige og giftige slægtninge. Problematisk er det dog, at vi mennesker ofte udvikler husstøvmideallergi.

Husstøvmideallergi – symptomer og reaktioner, du kan nikke til?

Speciallæge Holger Mosbech oplyser via Sundhed.dk, at husstøvmideallergi besætter andenpladsen for de hyppigste allergiformer herhjemme. Førstepladsen domineres af pollenallergikere. I 1998 fastslog undersøgelser, at 7,1 % af danskerne lider af allergiformen. Astma-Allergi Danmark og forskning påpeger dog, at det tal må være langt højere i 2021.

Allergi over for husstøvmider opstår som en reaktion på midernes afføring. Støvmiderne har et dårligt fordøjelsessystem. De fordøjer føde via potente pakker af afføring uden for maven. Vi reagerer derfor på enzymer og allergener fra midernes afføringspakker og på dele af døde mider.

Enzymer, allergener og døde dele hænger i luften. Vi indånder dem. De går i lungerne på os. Vores kroppe responderer med en allergisk reaktion. Og så har vi ellers balladen: allergi.

Som husstøvmideallergiker risikerer du at løbe ind i følgende symptomer:

 

  • Snue og høfeber 
  • Røde øjne og øjenkløe
  • Nys, nyseture, løbende næse 
  • Astma, hoste, tung brystkasse, besværet vejrtrækning 
  • Forværring af børneeksem, atopisk eksem og astmaeksem (sammenhængen undersøges stadig)
  • Andre overfølsomhedsreaktioner
  • Symptomer viser sig ofte værst først på dagen

Støvmider boltrer sig i dit hjem

Vi har en del til fælles med husstøvmiderne.

Midernes trives ved 20-25 graders varme. De elsker tekstiler. Derfor boltrer de sig i dine tæpper, stofgardiner, madrasser, sengetøj, sofaer, lænestole, duge og tøj m.v. Høj luftfugtighed er afgørende for midernes overlevelse, og mange danske hjem opfylder desværre også dette krav.

Når vores indeklima imødekommer støvmidernes levevilkår, formerer de sig med lynets hast. Hunnerne lægger to til tre æg dagligt. Det bevirker, at midernes allergifremkaldende stoffer konstant hvirvles rundt i den luft, vi indånder derhjemme.

I kampen mod husstøvmiderne kan en luftrenser blive dit stærkeste våben.

Luftrenser støv – Bekæmp husstøvmiderne med unik teknologi

Vi anbefaler SAFE-AIRS ONE til midebekæmpelse.

SAFE-AIRS ONE en innovativ luftrenser, der ikke kan sammenlignes med andre alternativer på markedet. Her er tale om en unik velfærdsteknologi, der renser luften i din bolig ved hjælp af AirManager TechnologyTM CP-Technology.

I praksis betyder det, at man via en lille energiafladning bruger koldt plasma til at angribe og fjerne luftbårne dårligdomme. Luftrenseren destruerer dermed enzymer og allergener fra husmidernes afføring samt væv fra døde mider.

Kontakt

Problemer med husstøvmider i hjemmet? Start dialogen om en luftrenser.

Kontakt Jesper Madsen for yderligere info.

Telefon

11 + 10 =